Finare medaljer och pokaler

Tips

Så här vårdar du din prissamling, medaljer, skyltar etc.

Pokaler
Pokaler är för det mesta tillverkade av silver, nysilver eller tenn. Silver och nysilverpokaler putsas med silverputs när de börjar bli gula i färgen. Har de börjat bli svarta bör du lämna dem till en guldsmed som har speciella kemikalier att rengöra dem med. Därefter underhåller du dem med vanlig silverputs.
Pokaler av tenn får med åren en mycket vacker patina. Man bör vara försiktig med putsmedel så att man inte fördärvar denna. Damm och smuts kan man avlägsna med lite diskmedel och ljummet vatten. Utsätt aldrig tenn för minusgrader. Har man otur kan då metallen angripas av något som kallas "tennpest" och metallens fina egenskaper går förlorade. Om du har tennbägare kan du prova och dricka kallt vitt vin, eller öl, ur dem. Det brukar smaka mycket bra.
Nuförtiden är många pokaler klarlackerade. De pokaler vi säljer är det. Dessa får absolut inte putsas med silverputs. Då river man på lacken och ytan kommer att bli ful så småningom.Här använder man med fördel ett milt diskmedel och vatten. Ingen diskborste utan en mjuk trasa. Skölj noggrant med vatten och torka på en ren kökshanduk.

Medaljer kan vara lite svåra att putsa upp om de blivit fula. Medaljer av silver kan rengöras med silverputs, i andra fall bör man nog vara lite noga med hur man förvarar medaljerna, så att de inte blir anlöpta. Förvara dina medaljer och plaketter på ett torrt och inte för svalt ställe. Om medaljerna förvaras i en plastficka eller medaljetui behåller man dem fina en lång tid framöver. Även starkt solljus kan påverka ytbehandlingen negativt.

Lackerade skyltar & namnbrickor av metall
Lackeringen på en skylt eller namnbricka påminner mycket om den lack vi har på våra bilar. Har du fått en envis fläck på din skylt kan du prova med att vaxa den med lite bilvax. Använd rent bomullstrassel och polera skylten varsamt,så får den tillbaka sin fina glans. Om lackeringen blivit förstörd är det bästa man kan göra - att hålla skylten så ren som möjligt så att inte metallen blir angripen.

Milda kemikalier
Kladdiga fläckar av t.ex. gammal tejp tar man bort med lacknafta, som är mycket milt, och i de flesta fall inte förstör ytbehandlingen. Om man behöver göra något rent från feta beläggningar kan man använda T-sprit. Var dock lite försiktig så att inte eveltuell lack löses upp. Prova på någon kant först.
Använd aldrig tinner eller aceton. Dessa löser obönhörligen upp de flesta lacker.

Prisskåp
Vi får från tid till annan förfrågan på prisskåp. Egentligen finns inga färdiga lösningar på detta. Många parametrar spelar in när man skall skaffa ett prisskåp. Storlek, utförande, belysning etc. Vi brukar tipsa om att vända sig till företag som säljer butiksinredningar. De brukar har bra lösningar på kundernas önskemål.